Het Salon: voorjaar 2024 5 lezingen

  • vr17 mei '24van10.00 uurtot12.00 uur

In het voorjaar dompelen we je opnieuw onder in de wereld van kunst, cultuur en maatschappij. We verwelkomen enkele sprekers die zich met veel enthousiasme en passie verdiepten in een onderwerp en dat graag met ons delen.


19 januari -
Hoe luidt de stilte? - Virginie Platteau
Zoveel mensen zijn op zoek naar wat stilte. Rust, ruimte en tijd die open zijn. Maar de stilte jaagt ook schrik aan. We hebben ze met muzak en koptelefoons verjaagd uit winkelstraten en restaurants, uit ons leven en uit ons hoofd. Want stilte is verveling, zo lijkt het. Kan die stille leegte ook meer inhouden? Een openheid en weerklank, een zindering, een mogelijkheid? 


In haar boek Hoe luidt de stilte? onderzoekt Virginie Platteau onze dubbelzinnige relatie tot stilte. Ze kijkt naar de betekenis van stilte in de samenleving, in kunst en in de mystieke traditie en houdt een krachtig pleidooi voor het belang van stilte. Virginie Platteau is freelance cultuurjournaliste en docent. In 2021-2022 was ze co-curator van het Mechelse stadsfestival Zinderende Stilte. 

Deze lezing kwam tot stand met de steun van Literatuur Vlaanderen.


23 februari - James Ensor - Herwig Todts
De kunst van James Ensor wordt nog al te vaak beschouwd als het werk van een mensenschuwe, bizarre, miskende, creatieve gek. In feite was Ensor nochtans een goed geïnformeerde en ambitieuze kunstenaar, wiens netwerk groter was dan gedacht. Dankzij honderden onbekende brieven kunnen we nu zijn levensloop preciezer beschrijven en zijn kunst beter begrijpen.

Herwig Todts is doctor in de Kunstwetenschappen. Hij werkt als curator in het KMSKA. Hij leidt het Ensor Research Projectteam, organiseert tentoonstellingen en publiceert over Europese en Belgische kunst van de 19e en de 20e eeuw. 


22 maart –
Bachs Matthaüs passion - Wannes Vanderhoeven
Bachs Matthäuspassion: een muzikaal moment dat gerust als 'werelderfgoed' mag bestempeld worden. Hoewel het werk in zijn huidige versie dateert uit 1736, heeft de thematiek ervan niets aan actualiteitswaarde ingeboet: een getormenteerd verhaal van onschuldig lijden, opportunisme en verraad, maar ook van troost, mildheid en onvoorwaardelijke liefde.

Johann Sebastian Bach laat zich hier opmerken als een meester-dramaturg, en is misschien wel de best geplaatste om dit meeslepende verhaal te vertellen met muziek.


19 april - De Europese Unie, een geschiedenis - Hendrik Vos
De Europese Unie is belangrijk. Het is een markt zonder slagbomen maar met vele regels. Voor alle grote uitdagingen van vandaag verwachten we antwoorden van Europa. Maar waar komt die Europese Unie vandaan? Was er ooit een groot plan? Of is ze haast ‘al stoemelings’ gegroeid? In deze lezing vertelt Hendrik Vos op basis van anekdotes en petite histoire hoe de Europese Unie ontstaan is, na de Tweede Wereldoorlog, en hoe ze uitgroeide tot de politieke machine die ze vandaag is. Het verloop stond nooit met zekerheid vast en had dikwijls te maken met toevalligheden, onverwachte gebeurtenissen, vriendschappen of botsende karakters. Het verhaal toont vooral ook aan dat Europese politiek maakbaar is. Precies daarom zijn de Europese verkiezingen van veel groter belang dan vaak gedacht wordt: de keuzes die gemaakt worden, bepalen wel degelijk mee de richting die Europa uitgaat.


17 mei -Storytelling in de kerk van Bonheiden - Fons Uytterhoeven
Als afsluiter van het Salon seizoen trekken we erop uit. Onder deskundige begeleiding van gids Fons Uytterhoeven bekijk je de kerk van Bonheiden zoals je ze nog nooit hebt bekeken. Een absolute aanrader!

Opgelet! Dit gaat door in de kerk van Bonheiden. 

Wanneer vrijdag 19 januari, 23 februari, 22 maart, 19 april, 17 mei 2024 , telkens om 10 u.
Waar grote zaal ‘t Kranske (vrijdag 17 mei in de kerk van Bonheiden)

i.s.m. Avansa Regio Mechelen