De geschiedenis van het bloed

Inschrijven via Davidsfonds Academie
  • di5 oktober '2120.00 uurtotdi26 oktober '2122.00 uur

Bloed is veel meer dan alleen de vloeistof die door onze aderen stroomt en zuurstof vervoert. Het is een krachtig symbool en het onderwerp van mythes bij verschillende volkeren. Zo baadden de Egyptische farao’s in Joods bloed als remedie tegen huidziekten, dronken Romeinse patriciërs het bloed van gladiatoren om iets van hun dapperheid te krijgen en leidde de obsessie voor bloedzuiverheid tot gruwelijke massamoord in het Derde Rijk.

Van aderlatingen en bloedzuigers tot en met bloedtherapieën en stamceltechnologie vandaag: Marc Boogaerts gidst u via verschillende culturen en religies doorheen de geschiedenis van de levensvloeistof. Hij toont hoe bloed in de loop der eeuwen een huis voor de ziel en een magisch elixer voor het leven is geworden. Zullen stamcellen ons leven veranderen? Feiten en fictie rond stamcellenonderzoek komen uitgebreid aan bod.

Extra: Met deze cursus steunt Davidsfonds Academie Sofhea – Sociaal Fonds voor Hematologische Aandoeningen of bloedziekten. Deze vzw verleent op sociaal, financieel en moreel vlak steun aan patiënten en familieleden. 

Wie prof. Marc Boogaerts is emeritus hoogleraar aan de KU Leuven, waar hij diensthoofd was van de afdeling Hematologie aan het UZ Leuven. Als pionier van de stamceltransplantatie is hij mede-oprichter van het Stamcelinstituut en stichtend voorzitter van het Leuvens Kankerinstituut (KLI). Hij is bezieler van de Leuvense Navelstrengbloedbank. Zijn sociaal engagement en bekommernis om het brede welzijn van zijn patiënten komt tot uiting in zijn voorzitterschap van de vzw Sofhea.

Wanneer dinsdag 5, 12, 19 en 26 oktober 2021, telkens van 20 tot 22 u. 
Waar cafetaria OC de Krankhoeve
Info 015 33 60 63 (Lisbeth Vanden Storme)

Inschrijven www.davidsfonds.be/academie

€ 64 / € 56 (met Davidsfonds Cultuurkaart)

In samenwerking met Davidsfonds Bonheiden-Rijmenam