Peter De Graef Henry

Koop tickets
  • do15 december '22van20.15 uurtot21.45 uur

In een suffig dorp zucht een gefrustreerde man tegen het leven aan. Zijn vrouw heeft hij harteloos lief; zijn assistente begrijpt niets van haar baas. Wankelend tussen ambitie en wanhoop geeft de man toe aan zijn onderdrukte ellende. De afloop is catastrofaal. Ook de dorpsbewoners spelen een rol in dit bizarre avontuur waarin een engel commentaar levert en een groot konijn de sleutelrol speelt.

Op onnavolgbare wijze verweeft Peter De Graef in deze bejubelde monoloog uit 1997 een reeks onwaarschijnlijke verhaaldraden door elkaar die hij naar een punt voert, waar de toeschouwer van de ene verrassing in de andere tuimelt.

Het TheaterFestival selecteerde in 2020 deze voorstelling als ‘Golden Oldie’ om te laten herontdekken door een nieuw publiek. ‘Henry’ zorgde 25 jaar geleden namelijk voor staande ovaties en won de prijs van de theaterkritiek op het Nederlands-Vlaamse Theaterfestival 1997.

Henry omvat de opwinding van het detectiveverhaal, het amusement van de conférence, de ontroering van een oprechte bekentenis en het intellectuele genoegen van de speelse geest. Wat kan theater mooi zijn!

“En dé troef van dit stuk blijft natuurlijk De Graef zelf, die er op zijn eentje in slaagt om een zaal simultaan te doen schuddebuiken, te ontroeren én intellectueel uit te dagen. Deze klassieker bewijst nog maar eens hoe coherent en volstrekt uniek het theateruniversum is dat hij heeft gecreëerd.” (De Standaard, 2020)

Video