Over zwanen, rozen en stilte ... tijdloze symbolen in kunst en muziek. door Liebeth Vereertbrugghen

Inschrijven via Davidsfonds Academie
  • di5 maart '24van20.00 uurtot21.30 uur
  • di12 maart '24van20.00 uurtot21.30 uur
  • di19 maart '24van20.00 uurtot21.30 uur

De mysterieuze uitstraling van een zwaan heeft haar door de eeuwen heen een archetypische status gegeven. De zwaan als betoverde prins of prinses, als geheimzinnige ridder, als prototype van een engel, als vermomde god of als een schitterend sterrenbeeld, het zijn maar enkele van haar vele verschijningsvormen.

Al voor onze tijdrekening kreeg de roos een aparte status. Deze sterke bloeier, innemend van schoonheid, bedwelmend van geur en erg gewild om haar medicinale eigenschappen, is al eeuwen de lieveling van goden, heiligen, helden, kunstenaars, alchemisten, esoterische broederschappen, verliefden, mannen, vrouwen, gewone stervelingen.  

Muziek uit middeleeuwen en renaissance wordt vaak geassocieerd met stilte en verstilling, met sereniteit en ingetogenheid. Het is muziek die de tijd neemt, maar ons ook tijd teruggeeft… Welkom in de wereld van verbluffend en ontroerend vakmanschap.

In drie opeenvolgende dinsdagen geeft musicologe en Klaraproducer Liesbet Vereertbrugghen tekst, beeld en muziek bij deze drie thema’s.

Na afloop van deze cursus is er nog een facultatieve activiteit. Op zaterdag 23 maart neemt Liesbet de geïnteresseerden mee op een ‘zwaanzinnige’ wandeling in Brugge. Praktische afspraken worden tijdens de cursus gemaakt.