Ötzi de ijsman: ontdek het verhaal achter de mummie in het kader van Blikopener

Inschrijven via Avansa Regio Mechelen
  • wo23 maart '22van20.00 uurtot22.00 uur

Op 19 september 1991 vinden twee Duitse wandelaars een ijsmummie in de Ötztaler Alpen. De mummie kreeg de naam Ötzi, naar de plaats waar hij gevonden was. Al snel bleek dat deze man een belangrijke vondst was … zelfs dé vondst van het jaar! Door de goede staat waarin de mummie zich bevond en aan de hand van de uitrustingsstukken die in zijn buurt werden gevonden, konden wetenschappers het leven van de man uit de steentijd – begin kopertijd – tot in detail reconstureren.

Wim Van Riet onthult in de lezing waar Ötzi woonde, waaruit zijn bijzondere kledij bestond en waarmee hij zijn boog, pijlen, dolk en de koperen bijl heeft gemaakt. Maar je ontdekt ook waarom we daaruit kunnen besluiten dat Ötzi niet voorbereid was op zijn fatale reis in de bergen! Wat waren zijn laatste maaltijden en wat was zijn lievelingskost? Welke route heeft hij gevolgd? En … wat zocht hij in het gevaarlijke gebied bij de bergtop en hoe is hij gestorven? In de lezing worden de laatste 48 uren van Ötzi tot in het kleinste detail beschreven.

Wim Van Riet: "In 1993 kreeg ik de unieke gelegenheid om mee te helpen aan het onderzoek van Ötzi, de ijsman en begint mijn verhaal. Ik was toen 29 en werd door mijn toenmalig bedrijf Agfa-Gevaert, in mijn functie als applicatie manager Digitale Radiografie, op “speciale missie” gestuurd naar de Universitätsklinik van Innsbruck (A), waar toen het onderzoek op de mummie plaatsvond. Agfa had er een prototype machine om digitale röntgenbeelden te maken."

In samenwerking met Avansa Regio Mechelen en de bibliotheek van Bonheiden. 

https://www.wimvanriet.be