Online lezing Het Salon - Willie Van Peer De cultuur van de Vikingen

Inschrijven
  • vr29 januari '21van10.00 uurtot12.00 uur

Update: dit wordt een online lezing via Zoom. Ingeschreven cursisten krijgen een dag op voorhand de info met een link via mail.  

Het woord ‘Vikingen’ roept allerlei voorstellingen op: woestelingen, plunderaars, brandstichters, verkrachters. Hedendaagse series bekrachtigen deze voorstelling. Maar klopt dat wel? Waren ze niet eerder handelaars, en misschien ook goede zeevaarders? Ze waren zowel in Istanboel als in Novgorod, en hebben waarschijnlijk lang voor Columbus Amerika ‘ontdekt’. En wij denken steeds aan mannen als we het over Vikingen hebben. Maar hoe was de situatie van de vrouw? Gingen die mee aan boord van hun ‘snekken’? Deze lezing gaat in op de ontwikkeling van de Vikingencultuur, onder andere vanuit hun landschap, en bekijkt ook de gevolgen van hun tochten voor de Europese cultuur.

Wie: Willie van Peer studeerde filologie in Antwerpen en Leuven en promoveerde aan de universiteit van Lancaster. Hij doceerde tekst- en literatuurwetenschap aan de universiteiten van Tilburg en Utrecht en is professor aan de Ludwig Maximilian Universiteit in München. Zijn onderzoek richt zich op de nauwe samenhang tussen taal, verhalen, mythen en culturen vanuit vergelijkend perspectief.
Wanneer: vrijdag 29 januari 2021 om 10 u. 
Waar: waarschijnlijk online, anders de grote zaal van GC 't Blikveld

i.s.m. Vormingplus Regio Mechelen en Amarant vzw