Lezing Het Salon: Land Art door Tamara Ingels

Inschrijven
  • vr21 januari '22van10.00 uurtot12.00 uur

Aan het eind van de jaren zestig van de twintigste eeuw ontstonden er in de kunstwereld nieuwe tendensen op het gebied van materiaalgebruik. Kunstenaars kozen ook bewust voor nieuwe locaties voor een kunstwerk, buiten de bestaande instituties om. Kunstenaars vanuit verschillende stromingen stappen in die jaren en in de jaren zeventig af van traditionele middelen en kunstvormen; ze streven ernaar kunst buiten de muren van het museum te realiseren.

Terwijl de pop art kunstenaars met hun commercieel ogende werk het industriële leken te bejubelen, zoeken land art kunstenaars juist hun weg buiten de stedelijke omgeving. Ze doen directe ingrepen in het natuurlijke landschap. Het gebruik van natuurlijke materialen, zoals aarde, stenen, modder en afval zijn een aanzet voor het ontstaan van land art. Daarenboven was er de toenemende maatschappelijke bewustwording met betrekking tot milieuvervuiling en de destructieve gevolgen van de consumptiemaatschappij. In dezelfde periode was er eveneens een groeiende belangstelling voor locaties met een spirituele lading zoals de onverklaarbare graancirkels in Zuid-Engeland.

Met deze algemene inleiding op Land Art ben je helemaal klaar om de expo in Museum M te Leuven met werk van 1 van de bekendste Land Art kunstenaars, Richard Long, te bezoeken.

Wie: Tamara Ingels is naast dr. in de kunstgeschiedenis een boeiende vertelster.
Plaats: 't Kranske
Wanneer: vrijdag 21 januari 2022 om 10 u. 
Prijs: 6 euro

In samenwerking met Avansa Regio Mechelen.