MartHa!tentatief/Johan Petit Klein Jowanneke gaat dood

Koop tickets
  • wo17 april '24om20.15 uur

“Vanaf dat ge geboren wordt, zijt ge op weg naar het einde. Maar het is pas als ge nen tijd onderweg zijt dat ge dat beseft.”

Met deze legendarische succesvoorstelling nam Klein Jowanneke (Johan Petit) in 2008 afscheid van zijn jeugd. Vandaag, vijftien jaar later, voelt hij het opnieuw: het leven glipt hem door de vingers. Dat is heftig, dat is triest, maar zo is het nu eenmaal. Binnenkort wordt hij vijftig. En hij voelt dat het niet beter gaat, nee, het wordt alleen maar erger. En daarom, om het leven te vieren — nu het nog kan — gaat Klein Jowanneke nog eens dood. 

Multi-instrumentalist Bart Voet en lichtkunstenaar Tim Clement zorgen voor de muziek. 

“Laverend tussen cabaret, theater en poëzie bezit Johan Petit de gave om met zijn vertelkracht tot tranen toe te bewegen: eerst van het lachen en naar het einde toe steeds meer van ontroering.”  (De Morgen ★★★★)

Vanaf zijn afstuderen in '97 keek Klein Jowanneke naar de wereld rondom zich. Dat resulteerde in vier voorstellingen waarin zijn blik steeds scherper werd. ‘Klein Jowanneke Gaat Dood’ is tegelijkertijd het eindpunt en het hoogtepunt van de Klein Jowanneke-cyclus. 

Een eindpunt omdat het een beetje belachelijk is om uzelf op uw 48ste Klein Jowanneke te blijven noemen. Een hoogtepunt omdat pas na een wervelende vertelling van drie uur een vijf kwartier duidelijk wordt waarom de dood van Klein Jowanneke onvermijdelijk was. En hoe daar niks maar dan ook niks aan te doen is. En waarom wij allen dat trieste lot met hem delen.      

Tekst en spel: Johan Petit / Live muziek: Bart Voet en Tim Clement

Video