In ons BLIkVELD: Joke Emmers (interview)

Voor de rubriek 'In ons BLIkVELD' mochten we deze keer actrice Joke Emmers enkele 'snelle vraagjes' voorleggen. Op do. 26 maart kan je haar in GC 't Blikveld aan het werk zien in de theatervoorstelling 'Lubricant for life' van WOODMAN.

Dag Joke, waar word jij gelukkig van?
Goeie vraag, aangezien onze nieuwe voorstelling 'Lubricant for life' daarover gaat. Het open ‘poppen’ van een cavafles is alvast iets dat me instant gelukkig maakt. Maar echt geluk, dat is toch wanneer ik bij vrienden en familie ben. En wanneer ik mag spelen. Laatst stond ik op het podium en tijdens het spelen realiseerde ik me weer hoe erg ik daarvan geniet en hoe gelukkig het me maakt. Daar ben ik enorm dankbaar om!

Welke eigenschap bij anderen apprecieer je het meest?
Oprechtheid. Een woord dat veel kan omvatten. Maar zolang iemand oprecht is, weet je wat je aan iemand hebt. En is er volgens mij steeds een mogelijkheid tot gesprek.

Welke artiest bewonder je zelf het meest?
Op dit moment ben ik ‘Derek’ van Ricky Gervais aan het kijken op Netflix. Hem bewonder ik mateloos. Wat hij schrijft en speelt! Hij durft ook te zeggen waar het op staat. Dat is ook een eigenschap die ik enorm bewonder. Lena Dunham die ‘Girls’ schreef, vind ik ook erg bijzonder. In België zijn mijn voorbeelden Viviane De Muynck en Wim Opbrouck. Twee klassebakken die duidelijk op een podium thuishoren. En Danny Ronaldo… wat een artiest! Wat een man! Ik zag hem onlangs in ‘Doe de groeten aan de ganzen’. Man toch, hoe hij gewoon met daar te zijn en zijn mimiek de zaal betovert, onbeschrijfelijk! Ook jonge gezelschappen als ‘De Nwe Tijd’, ‘Hof van Eeden’ of ‘BOG.’ bewonder ik mateloos. Omdat ze zo duidelijk weten wat ze willen en hoe ze dat willen bereiken. Terwijl bij mij veel voelt als gelukstreffers. Ik wilde graag spelen, toevallig is dat gelukt. Dan leek het me leuk met Thomas, Matthias en Evelien iets op te richten (Woodman, nvdr) en dat ging. Natuurlijk zit er meer achter, maar het voelt alsof die andere jonge gezelschappen al vele stappen verder staan. Dat vind ik knap. 

Wat is je favoriete boek?
Op dit moment lees ik 'De meeste mensen deugen' van Rutger Bregman en dat is nu al één van mijn lievelingsboeken. Het maakt me oprecht gelukkig. Hij toont met dit boek aan dat de mens niet inherent slecht is. Wat een openbaring! Iedereen in mijn omgeving moet dit verplicht lezen. Zodra ik het uitheb, gaat het naar mijn mama, dan naar een vriendin...Wat een boek, echt een lichtpuntje!

Welke song mogen ze spelen op je begrafenis?
Wat een moeilijke vraag. Iets van Eminem sowieso! En iets vrolijks. Laatst ging ik naar een begrafenis van een vriend en die had vrolijke muziek. We zijn al dansend buiten gegaan. Dat wil ik ook.

Heb je een vaste gewoonte voor of na een optreden?

Altijd dubbelchecken van mijn 'props' (toneelrekwisieten, nvdr), tanden poetsen, stem en lichaam opwarmen. En vroeger dronk ik spa reine ('Het zuiverende water') tijdens elke voorstelling. Maar dat doe ik nu enkel nog op premières. Gelukkig, want als je 40 keer speelt, is het best een ding om daar altijd aan te denken (lacht).

Op donderdag 26 maart verwelkomen we Joke Emmers in GC 't Blikveld met 'Lubricant for life', de eerste voorstelling van het nieuwe theatergezelschap 'Woodman'. Klik hier voor meer info & tickets voor deze voorstelling.