In ons BLIkVELD: Henk Rijckaert (interview)

Voor de rubriek 'In ons BLIkVELD' in ons tweemaandelijks magazine mochten we comedian Henk Rijckaert onlangs al eens opbellen om onze 'BLIkVELD-vraagjes' voor te leggen.

Dag Henk, waar word jij gelukkig van?
Amai, dat is al meteen een binnenkomer (lacht). Mijn eerste emotionele reactie is: van chocoladetaart. Daar word ik echt supervrolijk van. Weliswaar in zeer zware competitie met lekker gemaakte kaastaart, met zo’n speculoosbodem. Daar begin ik echt spontaan van te huppelen. Ik krijg er nu alweer zin in.

Welke eigenschap bij anderen apprecieer je het meest?
Als het over persoonlijk contact gaat, hou ik wel van mensen die een conversatie gaande kunnen houden. Dat zijn over het algemeen ook aangename mensen. Ik word zeer ongemakkelijk bij van die oncomfortabele stiltes. Een gesprek zou eigenlijk altijd een beetje een leven op zich moeten hebben. Terwijl je soms van die mensen hebt waarbij een gesprek eigenlijk al bij de start wat ‘doodgeboren’ is. En dat vind ik zeer lastig. Mijn job is namelijk al vaak babbelen en mensen entertainen, en dan is het wel fijn als iemand anders in een gesprek eens de leiding kan nemen.

Welke artiest bewonder je zelf het meest?
Omdat ik zelf ook een beetje een ‘maker’ ben, denk ik meteen aan Adam Savage (bekend van o.a. het tv-programma ‘MythBusters’ op Discovery Channel). Ik bewonder die man enorm, omdat die echt alles kan maken. Hij maakte bijvoorbeeld heel veel uiteenlopende attributen & special effects voor grote science-ficionfilms als Star Wars, The Matrix,…

Wat is je favoriete boek?
Lezen was voor mij vroeger als kind niet echt de aangenaamste bezigheid; dat ging niet zo vlot. Laat ons zeggen dat ik eerder het manneke was dat al snel achteraan in de tuin met planken en stof een kamp aan het bouwen was. Maar ik ben nu wel kei hard mijn schade aan het inhalen, maar dan vooral als ‘voorlezer’ van kinderboeken aan mijn dochtertje. Ik ben daarbij begonnen met het uitgebreide oeuvre van Roald Dahl, waar je natuurlijk al meteen een tijdje zoet mee bent (o.a. De Heksen, Matilda,…). En onlangs genoten we enorm van ‘Lampje’ van Annet Schaap. Weliswaar een erg hard verhaal, maar zo sterk en poëtisch geschreven dat het toch verteerbaar is. Echt een aanrader!

Welke song mogen ze spelen op je begrafenis?
Zeker geen ‘tearjerker’ voor mij, liever een swingend nummer. Misschien ‘Stuck in the middle with you’ (Stealers Wheel), vooral dan voor de zin ‘Clowns to the left of me, jokers to the right, here I am, stuck in the middle with you’. Of weet je wat, laat ons gewoon gaan voor de vreselijk banale discohit ‘Rivers of Babylon’ van Boney M. Gewoon omdat dit het laatste liedje is dat je verwacht op een begrafenis. En het lijkt me wel tof dat iedereen na afloop toch met een soort van vrolijkheid naar huis gaat, ook al zou mijn dood natuurlijk een groot verlies voor de mensheid zijn en het treurigste moment uit de wereldgeschiedenis (lacht).

Heb je een vaste gewoonte voor of na een optreden?
In het geval van mijn huidige tour al zeker ‘mijne rok aandoen’ (zie foto). Verder natuurlijk de typische last-minute stress-bezoekjes aan het toilet, zoals dat bij artiesten vaak het geval is. En dan kort voor aanvang begin ik meestal door de opkomende spanning spontaan al wat rond te huppelen in de coulissen. Ook een kwestie van de bloedcirculatie wat op gang te brengen, aangezien ik toch vrij energiek op een podium sta. En laat ons eerlijk zijn, we zijn ook niet meer van de jongste. Dus om blessures te vermijden moet een goeie sportman altijd wat opwarmen hè (lacht). Na de show ga ik ook altijd nog langs in de foyer om een babbeltje te doen met de mensen en affiches te handtekenen voor wie dat wil.

Henk Rijckaert staat op do. 16/01/20 met zijn zaalshow ‘Maker’ in GC ‘t Blikveld.