Het Salon: voorjaar 2023 5 lezingen

Inschrijven
  • vr21 april '23van10.00 uurtot12.00 uur
  • vr26 mei '23van10.00 uurtot12.00 uur

In het voorjaar dompelen we je opnieuw onder in de wereld van kunst, cultuur en maatschappij. We verwelkomen enkele sprekers die zich met veel enthousiasme en passie verdiepten in een onderwerp en dat graag met ons delen.


vrijdag 20 januari 2023: Antonina Volodina - Rusland: propaganda en symboliek

De oorlog in Oekraïne – de kranten staan er al maanden bol van. Maar welk discours horen de Russen nu echt op TV? Hoe ver gaat de propaganda en waarom werkt dat ook echt? Hebben de gewone mensen toegang tot alternatieve media? Wat beweegt er op de sociale media?

Antonina Volodina, docent Russisch aan de KULeuven, neemt jullie mee achter de schermen van de Russische pers: de retoriek, gekleurde taal en gebruik (of misbruik?) van symbolen. Geen geschiedkundige of (geo)politieke uiteenzetting – wel een bijzonder actueel thema gezien door de prisma van de journalistiek.


vrijdag 17 februari 2023: Jolien Janzing - Het Tij hoog, de maan blauw

Antwerpen, eind 19de eeuw. Léonie Osterrieth, een elegante en gefortuneerde weduwe, organiseert culturele salons in haar stadspaleis aan de Meir. Musici, schrijvers en kunstenaars zijn bij haar te gast, maar Léonie heeft vooral een zwak voor ontdekkingsreizigers. Als de jonge Adrien de Gerlache haar vertelt over de expeditie die hij naar Antarctica wil maken, besluit ze hem te helpen...

Jolien Janzing schreef haar boek Het tij hoog, de maan blauw over deze fascinerende dame en vertelt over de expeditie met de Belgica naar Antarctica van Adrien de Gerlache en over de formidabele Léonie Osterrieth. Met schitterende beelden en filmfragmenten van de expeditie, de bemanning, Léonie Osterrieth en het Antwerpen van eind negentiende eeuw komt schrijfster én vertelster Jolien ons tijdens deze lezing onderdompelen in een boeiende wereld.

Met steun van Literatuur Vlaanderen


vrijdag 17 maart 2023: Geertje Cools - Red Star Line Museum

Tien jaar geleden opent op Het Eilandje in Antwerpen het Red Star Line Museum, in de oude gebouwen van de historische stoomschipmaatschappij. Tussen 1873 en 1934 vertrekken meer dan twee miljoen Europeanen naar Noord-Amerika, een nieuw leven tegemoet. De vele verhalen van de passagiers staan centraal in het museum, dankzij foto's, objecten en getuigenissen, aangevuld met verhalen van hedendaagse migranten. Ontdek ze tijdens deze boeiende lezing van freelance gids en medewerker Geertje Cools, al voor de opening betrokken bij dit interessante én relevante museum.


vrijdag 21 april 2023: Valérie Delaey - Dat kan ik ook!

Overkomt het je ook wel eens dat het je het in Keulen hoort donderen wanneer het gesprek plots over moderne kunst gaat? Of heb je soms het gevoel een marsmannetje te zijn wanneer je een tentoonstelling in een museum voor hedendaagse kunst binnenstapt? Geen paniek! Wie bieden je een “eerste hulp bij moderne en hedendaagse kunst”!

Vandaag word je geconfronteerd met de gewoonten, geplogenheden en eigenaardigheden van de moderne en hedendaagse kunst. Samen ontdekken we het verhaal achter diverse werken, kunstenaars en stromingen; van abstractie tot conceptuele kunst, en van Picasso tot en met Ai Wei Wei. We vergeten ook de hele choquerende werken niet, zoals het beroemde urinoir van Marcel Duchamp of de fameuze cloaca van Wim Delvoye. Zo proberen we er samen achter te komen wat het woord ‘kunst’ nu eigenlijk nog betekent.

i.s.m. Amarant

vrijdag 26 mei 2023: We zorgen voor een mooie seizoensafsluiter, meer info volgt later.

Wanneer vrijdag 20 januari, 17 februari, 17 maart, 21 april, 26 mei 2023 , telkens om 10 u.
Waar grote zaal ‘t Kranske (vrijdag 26 mei in de grote zaal van 't Blikveld)

i.s.m. Avansa Regio Mechelen