Het Salon: najaar 2023 3 lezingen (20/10, 17/11 en 15/12/2023)

Koop tickets
  • vr20 oktober '2310.00 uurtotvr15 december '2312.00 uur
  • vr17 november '23van10.00 uurtot12.00 uur
  • vr15 december '23van10.00 uurtot12.00 uur

In het Salon werp je je nieuwsgierige blik op de culturele actualiteit. Elke bijeenkomst diept een deskundige spreker samen met de groep een thema uit. Tentoonstellingen, concerten, theater, literatuur, ... Het komt allemaal aan bod. Aandachtiger kijken, intensiever luisteren en dus beter genieten. Een aanrader voor iedere cultuurliefhebber! 
 
20 oktober: De wondere wereld van de Indische dans - Antonia Volodina 
We hoorden Antonia al spreken over Rusland in het vorige seizoen, maar nu heeft ze iets heel anders voor ons in petto: een kennismaking met een eeuwenoude traditionele dans uit Zuid-India. Ze vertelt over tempeldanseressen, het hindoeïsme, de kostuums en juwelen, de ritmes, de oogbewegingen en de handgebaren van de dansstijl Bharata Natyam.  Luister naar verhalen uit de Indische mythologie en zie ze tot leven komen in een kleine demonstratie. Bekijk de beelden in de tempels en ervaar hoe de houdingen vandaag nog verder leven. Leer enkele handgebaren en kijk hoe ze gebruikt worden om een verhaal te vertellen. Laat je verrassen door een lezing die tot leven komt in dans! 

Voor Antonia Volodina is Indische klassieke dans een passie, hobby en job tegelijk. Ze kreeg de zeer speciale en authentieke dansvorm Bharata Natyam met de paplepel binnen. Haar moeder, Natasha Volodina, zorgde ervoor dat ze op 5-jarige leeftijd lessen volgde bij guru Sharadha Raghuraman. Getraind en gecoacht door haar moeder legde ze op 10-jarige leeftijd haar eindexamen of Arangetram af. Sindsdien bleef ze haar stijl bijschaven en leerde ze nieuwe, uitdagende stukken bij verschillende guru's uit India, o.a. guru Padmini Rao (Bangalore) en guru Sivi Mahadevan (Chennai). Sinds 2019 maakt Antonia deel uit van Upadhye School of Dance (Bangalore) en volgt ze masterclasses bij de bekende Parshwanath Upadhye, Shruti Gopal en Aditya P.V.   

17 november: Escher over “Escher worden” – Joris Escher 
In een negentiende-eeuwse Chinese lakdoos met ivoren puzzels vindt Joris Escher twee tekeningen van zijn oudoom, de wereldberoemde graficus M.C. Escher. De bladen hebben al minstens 90 jaar het licht niet gezien. Hij vermoedt dat deze vroege studies een sleutel vormen in de ontwikkeling van Escher als kunstenaar en begint een ontdekkingsreis naar de oorsprong van diens fascinaties. Wie was zijn oom Mauk? Hoe is hij Escher geworden? 

In deze lezing neemt Joris Escher de toehoorder mee in de voetsporen van M.C. Escher. De reis voert van Haarlem naar Italië, van Japan en China naar Canada, en van Spanje, via Brussel, weer terug naar Nederland. De voordracht maakt, net als het boek  “Escher worden", van het genie Escher weer een aanraakbaar en feilbaar mens. 

Joris Escher ontwerpt en begeleidt duurzame maatschappelijke veranderingen, voornamelijk in de watersector. Eerder had hij gedurende tien jaar een galerie en uitgeverij voor kunstenaars uit Azië en Latijns-Amerika. Escher worden is zijn debuut. 

15 december: Toots Thielemans – Joris Preckler 
Ne me quitte pas...Een ode aan de peetvader van de Belgische jazz, Toots Thielemans  

Op 22 augustus 2016 overleed Jean Toots Thielemans op 94-jarige leeftijd. Ondanks zijn gezegende leeftijd kwam het nieuws toch als een schok.  Toots was er voor altijd, werd wel eens gedacht, en zijn muziek was onsterfelijk. Dat laatste is ook waar. Het jazzpodium van vandaag is terug eventjes voor Toots Thielemans. Toots carrière begint als Brussels ketje en gaat tot Baron Thielemans. Zijn reputatie reikt van New York tot Rio de Janeiro. U krijgt een muzikaal eerbetoon steunend op zijn rijke discografie.  

Rasverteller Joris Preckler is uw gastheer en loodst u door het leven van deze onvergetelijke muzikant. Daarnaast belichten we het DNA van de Belgische jazz. Van partituurtijger Stan Brenders over Toots zelf tot het meer hedendaagse werk van het Brussels Jazz Orchestra. 

Wanneer vrijdag 20 oktober, 17 november, 15 december 2023, telkens om 10 u.  
Waar grote zaal ‘t Kranske 
 
€  24 voor de 3 lezingen 
 
i.s.m. Avansa regio Mechelen