Wijncursus: BIG 4 Blauwe Druivenrassen

volzet/wachtlijst
  • wo6 oktober '2119.30 uurtotwo27 oktober '2122.30 uur

WIJNCURSUS: BIG 4 BLAUWE DRUIVENRASSEN

Wist je dat ook in de wijnwereld een Big Six bestaat; de zes meest gerenommeerde druivenrassen en daardoor ook vaak de meest aangeplante en wijd verspreide? 

Wij hebben het dan over de robuuste Cabernet Sauvignon, de trotse Merlot, de verfijnde Pinot Noir, de soms wat agressieve Syrah, de alleskunner Chardonnay en de naar vers gras ruikende Sauvignon Blanc.

Is deze nieuwe lessenserie beperken wij ons tot de “Big 4” van de blauwe druivenrassen:

Cabernet Sauvignon, in de USA gewoon “Cab” genoemd, geeft wijnen met karakter. Zij is overbekend in Bordeaux en daardoor wereldwijd het meest aangeplante druivenras. Wil je echter een rijpere zwaargewicht, kies dan een wijn van een zonovergoten gebied uit de Nieuwe Wereld.

Merlot wordt vaak in een adem vernoemd met Cabernet Sauvignon; in Bordeaux worden zij immers vaak in wisselende verhoudingen met elkaar gemengd tot de topwijnen van Margaux, Pauillac, e.a..

Ook al gaat Cabernet Sauvignon er met de meeste roem lopen, toch is Merlot in Bordeaux en met uitbreiding ook in gans Frankrijk het meest aangeplante druivenras. Ondertussen heeft de Nieuwe Wereld ons geleerd dat deze druif ook als monocépage prachtige wijnen kan geven: zachtaardig, fruitig, allemansvriendje.

Pinot Noir is geen gemakkelijke druif om te telen; een “terroirist” zegt men vaak.  In Bourgogne, op de juiste bodem en met het ideale, koele klimaat, zorgt zij echter voor de duurste wijnen ter wereld. Door haar eerder lage tannines en hogere zuren, kennen haar wijnen vaak specifieke liefhebbers.

Syrah (of Shiraz) is een druif met een dikke schil en dus veel paarse kleur. Naast uiteraard Frankrijk, met voorop de noordelijke Rhône, is vandaag vooral Australië een bakermat voor deze druif. Bij een zomerse barbecue en een winters wildgerecht zijn haar wijnen niet te versmaden.

Wie Louis Verschueren, Sommelier-Conseil en docent aan de opleiding “Wijnhandelaar/Sommelier” bij Syntra en bij onze Bonheidense “Wijnkring Vitis Vinifera”, is jullie gids van dienst. Met elke les een 9-tal proevertjes wordt dit zeker geen droge bedoening. Diverse lesteksten en presentaties worden digitaal bezorgd.
Wanneer woensdag 6, 13, 20 en 27 oktober 2021, telkens van 19.30 tot 22.30 u.
Waar cafetaria OC de Krankhoeve

€ 80 (alles inbegrepen)

Max. 17 deelnemers